YaraVita FRUTREL

 
 
 

YaraVita FRUTREL е комбиниран високо концентриран суспензионен продукт, който стимулира образуването на цветове при зеленчуковите, лозята, окопните и овощните култури. Предпазва плодовете от повреди.

 
15 лв / лит
Цените са без ДДС.
 

Брошура


Сертификат


Лист за безопасност

 
 
 
 

YaraVita FRUTREL е комбиниран специализиран високо концентриран суспензионен продукт, създаден за торене на интензивни култури.

YaraVita FRUTREL съдържа най-важните хранителни елементи за постигане на добив и качество при отглеждане на плодове и зеленчуци. Съдържа - азот, фосфор, калций, магнезий, бор и цинк.

За производството на YaraVita FRUTREL са използвани суровини с качеството и чистотата изисквани за хранителната и фармацевтичната промишленост.

YaraVita FRUTREL е резултат от високотехнологични научни изследвания, съчетани с дългогодишният опит събран от многобройни специалисти в цял свят. Включително и повече двадесет години опит в България. 

Специално подбраният и стриктно контролиран размер на частиците в YaraVita FRUTREL ни дава бърз ефект, който е комбиниран и с продължително действие. Тази иновация намалява нуждата от многобройни приложения, което спестява на земеделците време и пари.

YaraVita FRUTREL е специално формулиран, така, че да бъде максимално безопасен за земеделските култури. Това ни дава сигурност, че приложението му няма да навреди на земеделските култури и да намали цената на продукцията. 

Аджувантите и повърхностно активните вещества в листният тор YaraVita FRUTREL подобряват усвояването на хранителните вещества от растенията и равномерното им разпределение върху повърхността на листата. Прилепителителите подобряват задържането на листният тор YaraVita FRUTREL. Емулгаторите подобряват разтворимостта на листният тор YaraVita FRUTREL и стабилността на разтвора.

Течната формулация прави употребата му по-лесна, YaraVita FRUTREL е по-лесен за измерване, наливане, разбъркване в резервоарите на пръскачките.

Смесим с повечето торове и продукти за растителна защита. За повече информация посетете www.tankmix.com

YaraVita FRUTREL стимулира образуването на цветовете, нарастването на плодовете и подобрява качеството, при зеленчуковите култури, лозята, окопните и овощните култури. Предпазва интензивните култури от недостиг на калций, магнезий, цинк и бор. Фосфорът е важен за ранният растеж, вкореняването, за производството на голям брой завръзи и добър размер на плода. Фосфорът увеличава твърдостта на плодовете, големината на плодовете и тяхната еднаквост (стандартизиране), подпомага намаляването на повредите при складиране на продукцията и участва в подобряването на цвета на плода. Червените плодове стават по-интензивно червени (ябълки, череши, праскови, грозде, ягоди и др.), когато са добре торени не само почвено, но и листно с фосфор. Калцият е необходим, за да се подсигури ранното развитие на листата и на цялата корона на дървото. Достатъчното калциево хранене е добра основа за високи добиви. Калцият играе съществена роля в подобраване на качеството на плодовете, те стават стегнати без вътрешни и външни некрози и гниене. Калцият увеличава размерът на плодовете. Магнезият осигурява добра фотосинтеза, поддържа продуктивният растеж и здравото задържане на плодовете за дървото. Магнезият подобрява оцветяването на плодовете. Борът е особено важен за цъфтежа, за увеличаване на броят на цветовете и за формирането на завръзи. Борът активно стимулира усвояването на калцият, ето защо подпомага намаляването на повреди от недостиг на калций по плодовете. Цинка също е важен за развитието на пъпките, цъфтежа и подпомага усвояването на калцият, подобрява оцветяването и увеличава размерът на плодовете. Съобразеното приложение на фосфор и калций в началните етапи от развитието на растенията, подпомага развитието на здрава и добре разклонена коренова система, която да снабдява растението с вода и хранителни вещества. Калцият е важен за добрият растеж на здрава листна маса. Магнезият е необходим за добрата фотосинтеза и хранене на растенията, за образуването на повече цветове и качествени завръзи. Магнезият е важен за доброто оформяне на по-качествени и стандартни плодове. Магнезият стимулира нарастването на плодовете. Недостига на хранителни елементи понижава добива. Недостига на хранителни вещества във фазата на образуване и нарастване на плодовете, винаги води до влошаване на качеството им. Цинка влияе силно на качеството на плодовете и зеленчуците, като формата на плода, равномерното му узряване, вкуса, съдържанието на полезни вещества в него (витамини, ликопен и др.). Цинка има роля за количеството и съотношението между киселини и захари в плодовете. Калцият е важен за предпазването на доматите от повредата върхово гниене и на плодовете от горчиви ядки, които правят цялата продукция негодна за консумация. Калцият е важният елемент за добрата устойчивост на плодовете на обработка, съхранение и транспорт. Доброто хранене с бор намалява повредените и напукани плодове. Недостига на бор влошава качеството на плодовете. Повредата се проявява, като коркови петна в плодовете. Фосфорът и калцият повишават съдържанието на сухо вещество в зеленчуците и плодовете. Това не само подобрява качеството им за консумация и преработка, но и ги прави по-полезни за хората, защото се повишава съдържанието на ценни минерали в плодовете (фосфор, калций и др.). Недостигът на калций и бор увеличава напукванията и повредите по плодовете. 

Как да подобрим добива и качеството на доматите?  Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Правилната система за хранене на доматите е важна за успешното им отглеждане. Съобразеното приложение на фосфор и калций в началните етапи от развитието на растенията, подпомага развитието на здрава и добре разклонена коренова система, която да снабдява растението с вода и хранителни вещества. Калцият е важен за добрият растеж на здрава листна маса. Магнезият е необходим за добрата фотосинтеза и хранене на растенията, за образуването на повече цветове и качествени завръзи. Магнезият е важен за доброто оформяне на по-качествени и стандартни плодове. Магнезият стимулира нарастването на плодовете. Недостига на хранителни елементи понижава добива. Недостига на хранителни вещества във фазата на образуване и нарастване на плодовете, винаги води до влошаване на качеството им. Магнезият и цинка влияят силно на компоненти на качеството на доматите, като формата на плода, интензивният червен или оранжев цвят, равномерното му узряване, вкуса, съдържанието на полезни вещества (витамини, ликопен, бета каротен и др.). Цинка влияе на съотношението между киселини и захари в плодовете. Калцият е важен за предпазването на доматите от повредата върхово гниене, която прави цялата продукция негодна за консумация. Калцият е важният елемент за добрата устойчивост на плодовете на обработка, съхранение и транспорт. Доброто хранене с бор намалява повредените напукани плодове. Недостига на бор влошава качеството на плодовете. Проявява се, като коркови петна в плодовете. Фосфора и калцият повишават съдържанието на сухо вещество в доматите. Това не само подобрява качеството на доматите за консумация и преработка, но и ги прави по-полезни за хората, защото се повишава съдържанието на ценни минерали в плодовете (калций и др.). Недостига на калций и бор увеличава напукванията по плодовете, жълтите петна и повредата кафява мрежа по плодовете. Калцият прави плодовете по-плътни, което подобрява качествата им за направа на салати и при готвене. Доброто съдържание на калций подобрява устойчивостта на доматите на обработка, съхранение и транспорт.

Как да подобрим добива и качеството на ябълките, крушите и дюлите. Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Как да избегнем повреди по плодовете резултат от неправилно торене? Складовите повреди от недостиг на калций и предозиране на азот са следните: повърхността на плодовете се покрива с неправилни воднисти, а по-късно кафяви петна. Появява се по време или след съхранение на плодовете. Причините са прекомерно азотно торене и недостатъчно калций в тъканите на плода. Повредите от недостиг на фосфор и бор са следните: във вътрешността на плодовете се появяват воднисти петна, които в последствие потъмняват, в резултат на вътрешните разсъсвания на тъканите на плода и некрози. От окисляването на течности в плода, тъканите стават гъбести. Повреди от недостиг на калций - горчиви петна. Физиологична повреда в резултат от ниските нива на калцият в плода. Понижава се качеството и пазарната му стойност. Симптомите се появяват най-често при съхранение, като кафяви или черни лезии или петна с размер 2-10 мм в диаметър. Плодовете отвън изглеждат, като натъртени с малки плитки вдлъбнатини. Ранните симптоми се проявяват около каликса на плода, като воднисти прозрачни петна на кората на плода. Повреди от предозиране на азот - коркови петна. Причина е предозиране на азотното торене и създаване на дисбаланс с другите хранителни елементи. Тъканите стават кафяви и гъбести, на повърхността на плода се виждат като хлътнали кафяви петна с относително правилна форма. Недостиг на калций водниста сърцевина. Воднистата сърцевина се появява в зрели плодове, когато захарта се натрупва в плода по-бързо отколкото може да бъде асимилирана. Зоната около семенната кутийка става водниста с вид на стъкло. Такива повреди се получават при недостиг на калций. Деформирани плодове. Плод с неправилна форма или пукнатини, а под тях гъбеста тъкан. Резултат от недостиг на цинк и бор.

Как да подобрим добива и качеството на прасковите, кайсиите, нектарините, черешите, вишните и сливите? Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Повреди при съхранение и транспорт на плодовете, като резултат от неправилно торене и хранене. Повреди причинени от вътрешно разкъсване на тъканите при съхранение. Такива повреди се получават най-често дори и при добри условия на съхранение и транспорт нула градуса Целзий и 90-95 % влажност. Месото на плодовете става кафяво, кожесто, с гъбеста структура, губи цвета, сочността и аромата си. Появяват горчиви петна, стъкловидни петна и натрупване на червен пигмент в месото. Най-често забелязваме проблемите при внасяне на плодовете в топло помещение след съхранението им в хладилните складови помещения. Най-честата причина за тези повреди е неправилното физиологично развитие на плодовете. Те имат пулпа съдържаща по-малко от необходимото количество сокове и вещества като фенолите, което разваля аромата и външният им вид. Тези неблагополучия са резултат от неправилното торене. Правилното хранене с калий и калций, балансирано с адекватно азотно хранене, подобрява физиологичният баланс на пулпата на плодовете. Гниене на плодовете при съхранение. Правилното хранене с калций и фосфор има главна роля за подобряване на твърдостта на месото на плодовете и кожицата. Доброто съдържание на калций намалява заразяването с Botrytis cinerea. Напукване на плодовете преди беритба. Напукването на плодовете се получава от валежи преди беритбата на плодовете. Храненето играе важна роля за намаляване на този проблем. Плодове с по-високо съдържание на калций, бор и мед в кожицата имат по-здрави клетъчни стени и са много по-устойчиви на напукване. Хлътвания и дупчици по повърхността на плодовете при съхранение. Правилното хранене с калций за постигане на по-добро качество на месото и кожицата на плода е важно за намаляване на повредите при съхранение.

Как да подобрим добива и качеството на винените и десертните лози? Защо да прилагаме YaraVita FRUTREL? Азота увеличава добива, растежа, теглото на зърната и гроздовете, киселинността и съдържанието на витамин С. Азота влияе положително на аромата и вкуса на гроздето, а от тук и на качествата на виното. Небалансираното азотно торене намалява залагането на плодове, антоциановото оцветяване, здравината на кожицата, устойчивостта на болести и съдържанието на захари. Предозирането на азота може да влоши оцветяването на гроздето и да увеличи рН на гроздето и на виното, а от тук да влоши качеството. Азота увеличава съдържанието на соли на ябълчната киселина. Високите нива на азот в гроздовете, увеличава процента на азота в ширата, което забавя ферментацията. Фосфорът увеличава растежа на корените и надземната маса, добива, теглото на зърната и на гроздовете, антоциановото оцветяване и подобрява вкусът на гроздовият сок. Калцият подобрява здравината на кожицата на гроздовете, устойчивостта на  болести и съдържанието на захари, увеличава съдържанието на витамин С и намалява опадването на зърна от гроздовете. Калцият е много важен за добива и е критичен за някой качествени показатели като здравина на кожицата на зърното, устойчивост на болести, намаляване на гниенето на гроздовете. Недостигът на калций води до опадване на гроздовете и зърна. Калцият е много важен за доброто качество на кожицата. Калцият е нужен в относително големи количества. В някой случай калцият е по-важен или също толкова важен, колкото азота. Почти 40 % от калция отива в листата и за растежа на лозовите пръчки. Калцият се усвоява в най-големи количество от развитието на листните пъпки до залагането на плодовете. Ранното подхранване с калций ще доведе до оптимално хранене на лозите. Нужно е листно и почвено приложение на калций. Калцият е ключов елемент на клетъчните стени, управлява мембранната структура и регулацията на ензимните системи, активността на фитохормоните и усвояването на хранителните вещества. Калцият влияе върху качеството на плода, цвета и аромата. Калцият играе много съществена роля при лигнификацията и зреенето на дървесината на пръчките. При недостиг на калций лозите са много чувствителни на ниски температури. Калцият е нужен на лозите в големи количества. Около 40 % от калцият се усвояват от лозите в периода от развитие на листните пъпки до залагането на плодовете. След залагането на плодовете и по време на началото на зреенето се усвояват още 30 % от калцият, които се натрупват основно в листата и в гроздовете. Останалите 30 % се усвояват след зреенето, основно когато пръчките започват да се лигнифицират. Калцият е много важен за осигуряване на еластичността на клетките, това намалява натиска от болести и намалява напукването на гроздето късно в сезона. Затова листното приложение на калций е много важно за качеството на гроздето. Калцият се придвижва по ксилема и се акумулира в тези части на растението които са с високи нива на транспирация, например листата.  При недостатъчна програма за торене с калций, нивата му падат в гроздовете и качеството им се влошава. Дефицита на калций води до преждевременно узряване на гроздето и мека кожица. Калцият е полезен помощник за борбата с някой болести, като Botrytis. Калцият заздравява клетъчната мемебрана и инхибира действието на определени ензими на патогените, като polygalact - uronase, която разтваря средната ламела на клетъчните стени. Листното приложение на калций преди началото на зреенето на гроздето е най-ефективно. Пръскането с калций по време на началото на зреенето на гроздето ще намали напукването на гроздето, ще подобри качеството на шерата и на виното. Лозя с недостиг на магнезий и калций са по-чувствителни на некротиране на дръжките на гроздовете. В повечето случаи при недостиг на калций няма видими симптоми по листата на лозите, в случай че са видими, листата са по-дребни с малки некротични петна. При сериозен недостиг на калций умират разклонения на корените и леторасти. Дефицитните на калций растения са по-чувствителни на болести и напукване, което намалява качеството на шерата и на виното. Магнезият подобрява добива и залагането на плодовете, устойчивостта на болести. Борът подобрява растежа на корените и надземната част на лозата, повишава добива, размера на зърната и гроздовете, съдържанието на захар и намалява съдържанието на киселини. Цинка повишава общият растеж и растежа на корените, добива, залагането на плодовете и теглото на гроздовете и на зърната, подобрява здравината на кожицата на зърната, повишава съдържанието на захари и намалява опадването на зърната от гроздовете.

Съдържание :

Калций - 20 % w/v = 200 г/л Ca ( 28 % w/v = 280 г/л CaO )

Фосфор - 10,4 % w/v = 104 г/л P ( 24 % w/v = 240 г/л P2O5 )

Азот - 6,9 % w/v = 69 г/л N ( 6,9 % w/v Ureic N )

Магнезий - 6 % w/v = 60 г/л Mg ( 10 % w/v = 100 г/л MgO )

Цинк - 4 % w/v = 40 г/л Zn

Бор - 2 % w/v = 20 г/л B

Съдържа намокрители и прилепители.

Препоръки по култури :

1. Ябълки, круши, дюли и други семкови култури: Във фаза зимни пъпки - 200 - 500 мл/дка и второ пръскане във фаза образуване на завръз - 200 - 500 мл/дка. При нужда може да се повтори след 10-14 дни (последно пръскане 1 месец преди беритбата). След прибиране на реколтата преди листопада, при подходящи климатични условия. Количество вода за пръскане 40-100 литра/дка.

2. Праскови, нектарини, сливи, череши, вишни, кайсии и други костилкови култури: Във фаза зимни пъпки - 200 - 500 мл /дка и второ пръскане във фаза розов/бял бутон 200 - 500 мл/дка. Фаза образуване на завръзи 200 - 500 мл/дка. При нужда може да се повтори след 10-14 дни. (последно пръскане 1 месец преди беритбата).  След прибиране на реколтата преди листопада, при подходящи климатични условия. Количество вода за пръскане 40-100 литра/дка.

3. Лозя - винени и десертни: Фаза реса, цъфтеж и нарастване на зърната 300 - 500 мл/дка. След прибиране на реколтата, преди листопада, при подходящи климатични условия. Количество вода за пръскане 40-100 литра дка.

4. Ягоди, малини, къпини, боровинки, арония, френско и цариградско грозде полско производство: Пролетта при започване на новият растеж на листата, начало на цъфтеж, при нужда - повторение след 10-14 дни - 200 - 500 мл/дка. След прибиране на реколтата, преди листопада. Количество вода за пръскане 20-50 литра/дка.

5. Картофи: Фаза - 100 % поникнали растения, начало на цъфтеж , начало на нарастване на клубените 200 - 500 мл/дка. Количество вода за пръскане 20-50 литра/дка.

6. Домати, патладжан и пипер полско производство, тикви и тиквички, краставици дългоплодни и корнишони: 10 - 15 дни след разсаждане / поникване - 300 - 500 мл/дка. При нужда - приложение през интервал от 20-30 дни. Количество вода за пръскане 20-50 литра/дка.

7.Фасул, нахут, леща и грах: Едно или две приложения, през период от 10-14 дни. Фази от височина 10 см до поява на цветни пъпки. Приложение - 200-500 мл/дка, вода - 20 л/дка.

8.Зелеви култури (главесто зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, китайско зеле, савойско зеле и други): Едно или две приложения, през интервал от 10-14 дни, във фаза 4-6 листа. Приложение - 200-500 мл/дка. Вода - 20 л/дка.

9.Моркови и пащърнак: Едно или две приложения, през интервал от 10-14 дни, във фаза  височина 10 см. Приложение - 200-500 мл/дка. Вода - 20 л/дка.

10.Краставици, дини и пъпеши - полско производство: Три приложения, през интервал от 10 дни, фаза начало на цъфтеж, 200-500 мл/дка, вода - 20 л/дка.

11.Киви: От три до шест приложения, през интервал от 10-14 дни, фаза  от  образуване на завръзи до един месец преди беритбата - 200-500 мл/дка,  след прибиране на реколтата, преди листопада - 200-500 мл/дка, работен разтвор - 20-200 вода л/дка.

11.Лук, чесън и праз: Приложение във фаза 4-6 листа, при нужда повторение след 10-14 дни, 200-500 мл/дка, вода 20 л/дка.

12.Етерично-маслени култури - роза, лавандула, маточина и други: Приложение във фаза активна вегетация до цветен бутон, фаза края на лятото/началото на есента, преди листопада - 200-500 мл/дка, вода 20-50 л/дка.

13.Тикви и тиквички - полско производство: Три приложения във фаза от начало на цъфтеж , през интервали от 10 дни, 300 мл/дка, вода - 20 л/дка. Не се прилага един месец преди прибиране на реколтата.

 

K+S KALI GmbH


ICL Fertilizers
 
   

YaraVita | КВС Агро България YaraVita | КВС Агро България,торове, торене, калиеви торове, почвени торове, кристалон, калиев сулфат, патенткали, водоразтворими торове, растителна защита, препарати, калиев нитрат, магнезиев нитрат, фосфорни торове, npk, хидро, квс агро, кали енд залц, микроелементи, лабин, магнезиеви торове, азотни торове, комбинирани торове, смесени торове, семена, зеленчукови семена, торове за зеленчуци, оранжерия, агро, Syngenta, S&G flowers, семена за цветя, резници, разсад, разсади, синджента, impatiens, cyclamen, petunia, verbena, pelargonium, импатиенс, циклами, петуния, вербена, пеларгониум КВС Агро България